Muziek is een hobby ?

Geplaatst op Geupdate op

Vooraleer je een cd beluistert is er méér gebeurd dan je je kan voorstellen. Muziek moet immers opgenomen worden volgens een aantal juiste ‘standaarden’. En dan moet alles klinken zoals je dat als muzikant ook wil.

Een goedkope inschatting is dat je tegenwoordig alles zelf kan doen op je computer. Not ! Als je een opname doet die je op de wereld wil loslaten, moet dit echt goed klinken, zowel op een dure geluidsinstallatie als op een gsm.

Als alles goed verloopt, kan je inderdaad je brood verdienen met muziek. In onderstaande video zie je een overzicht van wat een ‘opnamestudio’ doet vooraleer je een verkoopbaar product in handen hebt.

In deze video zie je een overzicht van wat er nodig is om je songs goed te laten klinken, en te kunnen verkopen. Dit is een project van een vrij goed ingerichte studio, opgericht door iemand die het serieus meent.
Opgelet, dit is een studio met een ‘aanvaardbaar’ budget. Hier wordt bv. bijlange geen U2, Muse, Pink, Metallica, Dream Theater, Bach, Bernstein of Marsalis opgenomen.
Toch geeft deze video een goed beeld van de kennis van een gedreven jongeman die investeert in de keuze van zijn leven.

Als je dus de volgende keer een vraag stelt bij de prijs van muziek, neem dit dan ook mee in je beoordeling. En dan begrijp je ook dat de Corona-thuisopnames nooit kunnen klinken zoals The Real Stuff op een cd bijvoorbeeld.

Deze video is misschien wat technisch voor de gewone luisteraar, maar het geeft je een goede inkijk op een stukje van het productieproces van een song.
Ook deze mensen zitten met hun miljoenen-investeringen momenteel zonder werk, het is dus terecht dat de culturele/muzieksector aandacht vraagt voor begrip in hun vakgebied.
De bevlogenheid in de video is fenomenaal, en misschien is deze Corona-crisis wel een middel om dit niet-gekende stukje muziek-maken onder de aandacht te brengen.

Koop dus cd’s, lp’s, abonneer je op streaming diensten, of bezoek muziektempels die dit intens beroep ondersteunen en leefbaar houden.
Music Is Life !

ps. In een volgende aflevering zie je een video van de workflow voor het afmixen van 1 song, en wat daar bij komt kijken. Een eye-opener !

Schrijf hier een reactie op dit bericht :

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s